Dobrea utra - Reisverslag uit Moskou, Rusland van stijnvanrest - WaarBenJij.nu Dobrea utra - Reisverslag uit Moskou, Rusland van stijnvanrest - WaarBenJij.nu

Dobrea utra

Door: Stijn

Blijf op de hoogte en volg

13 September 2004 | Rusland, Moskou

In plaats van jullie te vertellen welke musea ik bezocht heb, welke kathedralen ik van binnen en van buiten bekeken heb en in welke paleizen ik allemaal geweest ben zal ik een kleine impressie van mijn leven als ‘reiziger’ geven. Ook zal ik mijn eerste indruk, op een cultuur die ik een week heb mogen proeven, in een land dat geen 15 jaar geleden nog tot de communistische Sovjet behoorde, proberen te beschrijven.

Ik doe waar ik zin in heb, ik eet als ik honger heb, ik drink als ik dorst heb, ik ga naar bed wanneer ik moe ben en ik sta op als ik uitgeslapen ben. Ik ontmoet interessante mensen, ik eet biet en aardappel, ik drink pivo en ik slaap op plaatsen waar ik niet van had kunnen dromen.

Rusland is een apart en fascinerend land. De cultuur is groots, maar de beschaving is klein. Ik ben hier nu een week, waarvan de helft in St. Petersburg en de helft in Moskou, en ik heb meer cultuur (kunst, architectuur, ballet etc.) opgeslokt dan tot nu toe in mijn hele leven bij elkaar. Daarnaast heb ik meer mensen op straat bier zien drinken dan alle konninginnenach'en uit de Haagse geschiedenis bij elkaar. Jong en oud, mannen en vrouwen, iedereen loopt op ieder tijdstip met een grote fles bier in zijn hand. In de rij wachten bestaat niet, want voordringen is veel sneller. Iemand uit de metro laten voordat je naar binnen gaat bestaat niet, want je moet wel als eerste een zitplaatsje kunnen bemachtigen. Verkeersregels bestaan niet, want voetgangers moeten zelf maar uitkijken voordat ze een zebrapad op wandelen.

De maatschappij bestaat uit 90% Lada-rijdende, somber uitziende, arme mensen. De andere 10 % zijn dikke Mercedes-rijdende, stijlvol geklede, extreem rijke mensen die of direct vanaf het begin het kapitalisme hebben weten uit te buiten of die zich tot de, voor mij geheel ongevaarlijke, maffia mogen rekenen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die ze met elkaar gemeen hebben. Vodka, bier en sigaretten.

Ik geniet van alles wat ik zie en doe en ik voel me meer ontspannen dan ooit te voren.

Vanavond spring ik in de trein richting Irkutsk, waar ik eind van de week aan zal komen.

I'm living my dream!